Wemimo wordt woensdag gedeporteerd via Charter Massa Deportatie naar Nigeria

Vandaag heeft Seum Wemimo te horen gekregen dat hij woensdagavond 22.00u vanuit Brusel via Wenen naar Lagos gedeporteerd gaat worden in een door Oostenrijk bestelde Charter, een gehuurd vliegtoestel speciaal voor een massadeportatie op Nigeria. De bi-sexuele identiteit van Wemimo werd door de IND in zijn asielverhaal niet geloofd. Het was wel de aanleiding voor de mensensmokkelaars hem over te halen zijn kansen in Europa te gaan zoeken. Wemimo verkocht zijn eigenbedrijfje om met de mensensmokkelaars mee te gaan.

Maandag 7 augustus 2017.
Door: Gert-Jan van de Vaate.

Zijn advocaat laat weten dat Wemimo begeleid zal gaan worden door meerdere bewakers. Hij zal wellicht vanavond al met een busje naar Brussel afgevoerd worden. In het toestel dat naar Lagos gaat vliegen zullen omstreeks 50 Nigerianen begeleid worden door 250 beveiligers van diensten als de Marechaussee. Met het bestellen van een Charter voor een dergelijke massadeportatie laat de EU haar ware gezicht zien: het rijke Westen geeft veel geld uit aan het terugvliegen van de arme migranten wiens kansen op een betere toekomst op deze manier de pas wordt afgesneden.

Er is weinig wat tegen een dergelijke massadeportatie kan worden ondernomen. Het lot van Wemimo lijkt definitief bezegeld Wemimo zegt: “Ik ben niet veilig in Nigeria, de mensensmokkelaars zullen me weten te vinden en zullen me willen straffen dat ik niet voor hen ben gaan werken in Europa” Het duistere plan van de mensensmokkelaars was en dat was hem niet verteld toen hij voor veel geld zijn vlucht naar Europa in hun handen legde, dat hij eenmaal in de EU o.a. drugs zou gaan verkopen voor het mensensmokkelaarsnetwerk. Wemimo nam de benen en probeerde alleen een bestaan in Europa op te bouwen. Wemimo verkocht in Nigeria destijds zijn eigen bedrijfje, hij ontwierp en verkocht zelfgemaakte kleding. Het geld gaf hij aan de mensensmokkelaars. Hij leefde de laatste jaren in de anonimiteit en vroeg pas dit jaar, toen hij in de migrantengevangenis van Rotterdam was beland, voor het eerst asiel aan.

Wemimo heeft nooit de wet overtreden en had als bi-sexueel zijnde, graag een veilig bestaan in Nederland opgebouwd. Maar zijn verhaal over zijn sexuele identiteit werd door de IND niet geloofd. Hij kon geen foto’s van hem tijdens Pridefeesten overhandigen. Hij kwam wel in gaycafë ‘T Bólke, in Enschede. Maar ook daar had hij geen foto’s van. Dat hij voorzichtig met zijn geaardheid omsprong, wat hij immers nooit heeft gekend te kunnen doen in Nigeria heeft hem nu uiteindelijk opgebroken. De vraag is nu of alleen extraverte homo’s een kans krijgen in Nederland. Advocaat Oscar Hammerstein, overigens niet de advocaat van Wemimo, zegt hierover voor RTL Nieuws: “het is allemaal zeer complex. Je kunt niet aan iemands nummerbord zien of hij homo of hetero is. En je moet er altijd rekening mee houden dat mensen kunnen liegen: asielzoekers zijn bereid van alles te verklaren om maar niet te worden uitgezet.” Maar volgens Hammerstein is de IND nu veel te streng. “De regels zoals die er nu zijn, die kloppen niet. Ze hebben geprobeerd het te standaardiseren, dat deugt niet.” Hammerstein pleit voor een onafhankelijke commissie.

Het talent dat hij heeft, kleding ontwerpen en produceren, heeft hij hier nooit kunnen ontplooien.

This entry was posted in Occupy Global, Occupy Rotterdam News. Bookmark the permalink.