Help mee dat Wemimo na 5 jaar niet uitgezet gaat worden

In al die jaren altijd netjes gedragen en meegewerkt aan de stempelplicht wordt hij aanstaande maandag toch gedeporteerd naar zijn land van herkomst. Daar waar hij alles had achtergelaten zal hij nu terugkeren zonder enig bezit en toekomst.

Door: Gert-Jan van de Vaate Foto: Jan Velterop

Donderdag 13 juli 2017

Seum Wesimo

Seum Wemimo (foto) arriveerde in 2012 in Nederland en heeft vervolgens in ons land aangifte gedaan van mensenhandel daarop kreeg hij een tijdelijke verblijfsvergunning, vanwege dat hij dus misbruikt was door mensenhandelaren. Hij wist echter maar van één van de daders de naam. De handelaren waren veels te slim te werk gegaan en waren onmiddellijk onvindbaar sinds hij in Europa was aangekomen. Met mooie praatjes vol van beloftes hadden ze hem zo ver gekregen te geloven in hun verhaal van een hele mooie toekomst in Europa. “Jongens zoals hij” zouden in het Westen veel gelukkiger worden. Justitie kon naar zeggen weinig aanvangen met zijn aangifte en als ze niemand kunnen oppakken voor mensenhandel is de lol er voor Justitie snel af, dan wordt je verblijfsvergunning dus niet verlengd. Binnen 1 jaar was Wemimo illegaal in Nederland. Hij was verbijsterd. Snapte er helemaal niets meer van.

Seum Wemimo had in Nigeria een eigen bedrijfje, hij deed het helemaal niet zo slecht. Hij maakte kleding, ontwierp deze en produceerde die zelf, hij had zelfs een eigen shop. Traditioneel gemaakte kleding die hij een populaire snit meegaf. Occupy heeft Wemimo leren kennen als een zeer sympathieke jongeman. Een beetje uit het veld geslagen, voor langere tijd al down waarschijnlijk, door alles wat hij in Nederland heeft meegemaakt. Nadat de IND hem zijn verblijfsvergunning in 2013 had afgenomen wegens ‘te weinig bewijs’, ging het bergafwaarts met hem. Hij verloor na enige tijd zijn kamer en zocht zijn plek in de opvang van het Leger des Heils. Daar zit in Enschede de Bed, Bad en Brood voorziening. Daar had hij zijn eigen bed en daar was hij bekend, men wist van zijn illegale status maar gunde hem een rustig leven omdat hij zo vriendelijk was. Totdat hij in januari van dit jaar op de wekelijkse dag dat hij zich moest melden voor het halen van een stempel, dat moet je immers doen wanneer je in dit land geen verblijfsvergunning hebt. De vreemdelingenpolitie had hem opgewacht om tot arrestatie over te gaan. Mogelijk was hij verraden door iemand die net aan het werk was gegaan bij het Leger des Heils. Maar omdat ze geen gegronde reden hadden hem mee te nemen naar detentie, hij had immers altijd meegewerkt met zijn meldplicht kon zijn advocaat hem dezelfde maand weer vrij krijgen. De IND liet het daar echter niet bij. Binnen tien dagen liep Wemimo in de volgende identificatiefuik: op 22 februari 2017, tijdens een controle op drugsbezit werd hij opnieuw en voor de tweede keer dit jaar gearresteerd. Wemimo had geen drugs bij zich maar werd toch gearresteerd, omdat hij zich niet kon identificeren. Opnieuw belandde hij in de Rotterdamse migratiegevangenis, alwaar hij tot op de dag van vandaag opgesloten zit. Occupy leerde Wemimo vervolgens kennen omdat hij aan de oproep tot hulp van Occupy gehoor gaf.

In de afgelopen maanden heeft Wemimo veel meegemaakt in de migratiegevangenis. Hij was begin mei al bijna uitgezet toen er een massa deportatie naar Nigeria georganiseerd werd. In die tijd sprak Occupy al met hem en adviseerde hem contact op te nemen met een bevriende advocaat. En terwijl Wemimo al in een observatiecel apart werd gehouden nam de bevriende advocaat contact op met zijn advocaat en in haastig overleg kwamen de advocaten er toen pas achter dat Wemimo nog geen enkele keer asiel had aangevraagd. Nadat zijn verblijfsvergiunning in 2013 door de IND werd ontnomen was Wemimo in de illegaliteit terecht gekomen had hij vervolgens nooit aan het aanvragen van asiel gedacht. Een teken van zijn gebrek aan juridische kennis van de gang van zaken in Nederland, wat veel migranten treft wanneer zij door mensenhandelaren naar Europa zijn gebracht. Ze hebben dan een blinde vlek voor alle procedures, eenvoudigweg omdat ze een heel ander verhaal voorgespiegeld hebben gekregen. Nederland zou goed voor hen zijn. Maar het omgekeerde is maar al te vaak de harde realiteit. De IND zoekt als de wantrouwende overheid naar alle mogelijke gebrekkige aspecten in ieders verhaal. Zo worden wetten en verdragen omzeild, puur institutionele kwade trouw. Zelfs als DT&V buitenschuld afgeeft, is dat alleen een advies aan de IND, dat in 80% van de gevallen zowiezo niet wordt opgevolgd.

Wemimo heeft zichzelf nooit goed verdedigd simpelweg omdat hij zich slachtoffer voelde. Hij vindt dat hij onterecht is behandeld door de mensenhandelaren die veel geld aan hem hebben verdiend. En vervolgens vindt hij dat hij onterecht door Nederland is behandeld. De verkoop van zijn eigen bedrijfje heeft hem geld opgeleverd dat hij allemaal aan die handelaren heeft afgegeven. Dat het die handelaren daar om te doen was heeft Wemimo een enorm rot gevoel gegeven. Hoe had hij zo stom kunnen zijn. Het ging best goed met hem In Nigeria. Maar omdat jongens zoals hij met gevoel voor mode en andere vrouwelijk dingen in het leven het niet zo makkelijk hebben in Nigeria wisten de handelaren met succes op hem in te praten. hij zou zoveel gelukkiger zijn in het Westen. En daar hadden ze een gevoelige snaar bij hem geraakt. Wemimo is een jongen die het leven neemt zoals het is en is vooral blij met zichzelf en zijn vaardigheden. Hij houdt van mensen, mannen en vrouwen en voor hem is dat de gewoonste zaak van de wereld. Maar dat is het niet in Nigeria. Dus ja het Westerse leven lonkte naar hem na de mooie praatjes. Hij heeft er erg kort van kunnen genieten. In dat ene jaar dat hij een verblijfsvegunning had werd hij lid van een voetbalvereniging. Dat was zijn mannelijke kant. Hij ging ook af en toe uit in café ‘t Bölke, een homocafé in Enschede. aarzelend nog zocht hij zich zijn weg in het vreemde Westen van Europa. Maar toen hij zijn verblijfsvergunning verloor was dat ten einde. Dit had hij helemaal niet verwacht. Niet van Europa en niet van Nederland. Hij werd steeds depressiever in de nachtopvang van het Leger des Heils. Kreeg weliswaar hulp van vrenden als Jan en Joost. twee mensen die Wemimo de hele wereld gunnen blijkt in de gesprekken die Occupy met hem deze week nog voerde. Jan heeft Wemimo met regelmaat opgezocht in het detentiecentrum op het Rotterdamse vliegveld. Gisteren kreeg Wemimo via Jan via de telefoon de groeten van een rits aan vrienden in Enschede. De spanning stijgt. Joost gaat deze week de laatste kleren die Wemimo nog in Enschede heeft liggen naar de migratiegevangenis brengen. Wemimo kan elk moment in een obversatiecel opgesloten worden, in afwachting van zijn uitzetting.

Het wachten is nu op de Nigeriaanse ambassade. Gaat de ambassadeur van Nigeria een Laissez Passer afgeven voor Wemimo? Wordt Wemimo nu naar zijn land van herkomst worden teruggestuurd waar hij als een berooide jongeman na 5 jaar zal terugkeren zonder enige toekomst? Alle hoop is gevestigd op die ambassadeur. Waren het 5 verloren jaren voor Wemimo die alles opgaf toen hij Nigeria verliet in 2012?

Occupy zal de komende dagen, indien de geplande uitzetting daadwerkelijk uitgevoerd zal gaan worden, een campagne starten op social media om mensen te mobiliseren te gaan bellen naar de KLM om personeel van de KLM te overreden Wemimo weer van het vliegtuig te halen zodat hij niet uitgezet zal worden. Hou onze site goed in de gaten. Zijn uitzetting staat op maandag 17 juli om 13.39uur gepland. Heb je zondag of maandag morgen de tijd om de KLM te gaan mailen of berichten te posten op Twitter en Facebook dan hopen we op jouw hulp te kunnen rekenen. De laatste hoop voor Wemimo. Hij is het waard. Zoals elke wereldburger met goeie intenties het waard is om een leven te leiden in harmonie met zijn omgeving. Dat kan Wemimo heel goed. Eigenlijk is Wemimo een te goedgelovige jongen gebleken te zijn. Hij geloofde teveel in de goedheid van ons systeem.

Op de foto bij dit artikel zien we Wemimo in betere tijden. Zijn huid is in de tusentijd vaal geworden en zijn gezicht is sterk vermagerd. Daarnaast heeft hij enorme last van zijn knie gekregen. Medische verzorging krijgt hij nauwelijks terwijl hij bij iedere stap pijn heeft. Dat is wat de Nederlandse asielmachine met een jonge man doet. Met de wantrouwende mentaliteit van de IND heeft het van Wemimo een Warchild gemaakt. Zijn problemen zullen voor hem niet over zijn wanneer hij terug is in Nigeria waar hij als een loser zal worden gestigmatiseerd. Opgeruimd is netjes zal de IND denken. Occupy vindt hier helemaal niets netjes aan.

This entry was posted in Occupy Nationaal, Occupy Rotterdam News. Bookmark the permalink.