VVD voert schrikbewind in migratiegevang gedurende demissionair machtslacune

Tijdens de laatste actie ter ondersteuning van de migratiegevangenen op het Rotterdamse vliegveld, zaterdag 13 mei 2017, is in de telefoongesprekken duidelijk geworden dat er opvallende wijzigingen in het beleid door de migranten zijn waargenomen. Huiverig om dit uit te spreken omdat men bang is voor repressaille maatregelen wordt al snel duidelijk dat er momenteel veel aan de hand is in het migratiegevang.

Door: Gert-Jan van de Vaate Foto: Femke Sonneschein
zondag 14 mei 2017

Hier op deze foto is de actiegroep zichtbaar in actie, het spandoek met telefoonnummer wordt getoond en de telefoon van dit nummer waarnaar wordt gebeld wordt vervolgens opgenomen tijdens de actie.

De gevangenis voor migranten zou een personeelstekort hebben. Personeel dat aanwezig is zou zich slecht gedragen. Er zouden mensen met verminkingen op de afdeling rondlopen na een isolatieperiode.

Vorige week heeft een man van Nigeriaanse afkomst de gevangenis een nacht lang bezig gehouden met een zelfmoordpoging vanaf het dak. Een nacht lang heeft hij op het dak vertoeft, uit onvrede over de omstandigheden. De volgende dag zijn alle gevangenen naar de begane grond geleid. Ze werden weggedreven van hun afdeling, apart gezet waarna na terugkomst bleek dat zes Nigerianen inmiddels via Schiphol waren uitgezet.

De gevangenen merken op dat de meeste bewakers PVV stemmers zijn en vragen zich af hoe het detentiebeleid zo snel van aard heeft kunnen wijzigen. Dan wordt er verwezen naar de verkiezingsuitslag, welke voor de PvdA desastreus is verlopen. Mogelijk heeft de leiding van het detentiecentrum voor migranten, dankzij de gedecimeerde invloed van de PvdA in het demissionaire kabinet, meer autonome vrijheid in handelend optreden gekregen. De uitwerking van dit gewijzigde beleid op de migranten is niet mis. Men spreekt van akelige kille omstandigheden. Mogelijk wenst de VVD in deze demissionaire tijd schoon schip te maken en koerst het af op een ander beleid met minder oog voor de humane aspecten van het asielbeleid.

De migrant waarmee de actiegroep van Occupy sprak heeft veel detentie-ervaring, hij is enige weken geleden voor de 22-ste (!) keer opgepakt en ingesloten. De allereerste keer dat hij werd opgepakt en opgesloten was in 1996. Hij vertelt dat deze detentieperiode hem zeer zwaar valt en hij is bang zich uit te spreken. Hij zegt dat iedereen bang is voor repressailles. Hij noemt het regime kil. Mensen worden niet meer als mensen behandeld. Hij ziet veel dingen gebeuren die niet kunnen. Zoals de razzia na de zelfmoordpoging van de Nigeriaan, waarbij alle ingeslotenen weg werden gedreven van de afdeling. En er zes Nigerianen als straf de volgende dag werden gedeporteerd.

Maar ook de verminking in het gezicht van de tijdelijk geisoleerde ingesloten vluchteling, die al bij zijn komst in Ter Apel op krukken liep en nog steeds loopt, verontrust hem zeer.

Inmiddels is er een nieuwe afdeling geopend, wat het totaal aantal van ingeslotenen vermoedelijk vergroot van zo’n 300 personen naar 350 รก 400. Het gevang begint vol te geraken en dat is voor het eerst sinds 2013/2014. Ook dat is gewijzigd beleid. Meer mensen worden opgepakt en ook de periode van insluiting wordt langer. Er zit al iemand vast wiens detentietijd verlengd is naar 1 jaar.

Op deze foto is goed te zien hoe Gert-Jan van de Vaate in gesprek is met de opgesloten vluchtelingen tijdens de actie van zaterdag 13 mei 2017.

Occupy zal de komende tijd meer informatie proberen te achterhalen.

This entry was posted in Occupy Nationaal, Occupy Rotterdam News. Bookmark the permalink.