De eerstvolgende actie is niet zondag 2 april maar zaterdag 8 april

In april is de maandelijkse actie gepland in het tweede weekend en dan op een zaterdag ipv een zondag. Dit ivm een landelijke bustour langs twee detentiecentra, te weten Soesterberg en Rotterdam.

In Soesterberg zijn er twee types gevangenissen voor vluchtelingen zonder status. Eén voor gezinnen (de gesloten gezinslocatie) en één voor individuen, landelijke speciale gevallen. Vermoedelijk maakt men met het indelen van de verschillende statuslozen naar landelijke speciale gevallen nu ook onderscheid op sexe, sinds er in Rotterdam volgens de laatste berichten geen afdeling voor vrouwen meer zou bestaan. Dus naast de moeilijke individuen is er waarschijnlijk nu ook een landelijke vrouwenvleugel in Soesterberg. Soesterberg, in de actiewereld ook bekend als Kamp Zeist, heeft een migratiegevangenis verstopt in de bossen achter hele hoge muren (zie foto).

Deze actiedag bij het Rotterdamse migratiegevang is op zaterdag 8 april om 15.00uur, met na afloop een napraatsessie met soep en brood in een locatie in de stad. Specifieke locatie volgt nog. Dit naar aanleiding van de eerder op die dag georganiseerde bustour langs de detentiecentra in Soesterberg en Rotterdam.

We kennen allemaal de beelden van de ‘vluchtelingencrisis’: vluchtelingen die verdrinken in de Middellandse Zee, die langdurig vastzitten aan de grenzen van Europa, die doodvriezen in kampen in Griekenland door ontoereikende opvang.

De Europese Unie zet alles op alles om zoveel mogelijk vluchtelingen buiten de deur te houden. Ook Nederland is een steeds strenger vluchtelingenbeleid gaan voeren. Dit geldt net zo goed voor mensen die hier al zijn. Zo vinden er regelmatig uitzettingen naar volstrekt onveilige landen als Afghanistan en Irak plaats.

Voorafgaand aan een uitzetting worden vluchtelingen vaak opgesloten in één van de detentiecentra bij Rotterdam, Schiphol en Soesterberg (Kamp Zeist). De lengte van de detentie kan oplopen tot anderhalf jaar. In Soesterberg worden ook gezinnen met kinderen vastgehouden.

Wat ons betreft horen vluchtelingen niet opgesloten en uitgezet te worden. We willen de vluchtelingen die vastzitten in Soesterberg en Rotterdam dan ook een hart onder de riem steken. Op zaterdag 8 april organiseren we een bustour met solidariteitsdemonstraties bij deze detentiecentra.

4Freedom is een nieuw initiatief van mensen die vinden dat er een radicale omslag in het vluchtelingenbeleid moet komen. Geen uitsluiting, opsluiting en uitzetting, maar opvang en hulp, en niet in de laatste plaats het wegnemen van de oorzaken die mensen dwingen te vluchten. Het is tenslotte de Westerse economische en militaire internationale politiek, vroeger en nu, die mensen ertoe noopt hun huis en familie te verlaten.

Praktisch:
– Aanmelden (graag met telnr) of meer info? Mail naar 4freedom@riseup.net – op deze pagina ‘Going’ aanklikken is niet voldoende om je aan te melden!
– Opstappen kan op Amsterdam Sloterdijk (10:00 uur) of Utrecht Centraal Station (11:45 uur)
– Demonstratie bij Kamp Zeist 12:00-13:30 uur / demonstratie bij Detentiecentrum Rotterdam 15:45-17:00 uur
– We vragen een vrijwillige bijdrage voor de kosten van de bus

This entry was posted in Occupy Rotterdam News. Bookmark the permalink.